EL SEGLE XIX A CATALUNYA en vuit classes
L’origen del nostre temps. Els grans debats polítics i socials
Detall del curs
Data d'inici 01/2025
Català Curs presencial | Sense places disponibles
Descripció del Curs
Curs d’història - 8 sessions
EL SEGLE XIX A CATALUNYA
L’origen del nostre temps
Els grans debats polítics i socials
Del 16 de gener al 6 de març – Dijous de  17h.-19h.


Professor
Adrià FORTET. Doctor en història contemporània per la UAB.

El segle XIX marca el sorgiment del món contemporani: les grans ideologies, liberalisme, nacionalisme, socialisme, l’economia industrial i capitalista, el concepte modern de democràcia, la idea d’Estat-nació. També és llavors quan a casa nostra es defineixen les principals famílies polítiques i els grans temes:  redistribució de la riquesa, estructuració del poder, encaix amb Espanya, model econòmic,  que continuen generant debat després de tots els anys que han passat.

En aquestes vuit sessions analitzarem l’evolució institucional, social i econòmica de Catalunya entre la invasió napoleònica de 1808 que desmunta la monarquia hispànica i el desastre de 1898 que fa trontollar els fonaments de l’Estat liberal espanyol que s’havia construït a empentes i rodolons en els noranta anys anteriors. En fer-ho, veurem també com es defineixen noves classes socials —la burgesia industrial, el proletariat urbà— amb implicació política creixent i com la inestabilitat i els canvis de rumb, bullangues, carlinades, dictadures, juntes revolucionàries, en condicionen la cultura política.
  
TEMARI DEL CURS
1: La Guerra del Francès. 16 de gener. 
Veurem la particular afectació que el conflicte té a Catalunya com a territori annexat per la França napoleònica. 
2: Consolidació dels blocs liberal i absolutista. 23 de gener. Analitzarem l’evolució sociopolítica del país amb la tornada de Ferran VII, el Trienni Liberal i la Dècada Ominosa.

3: La I Guerra Carlina. 30 de gener. Tractarem d’un conflicte que és civil i ideològic alhora que reflecteix els contrastos entre les grans ciutats i la ruralia.

4: Industrialització, bullangues i matiners. 
6 de febrer. Fixarem l’atenció en la frustració liberal i en les alternatives populars que sorgeixen al camp i al món urbà.

5: El camí cap a la Gloriosa. 13 de febrer. Recorrerem el trànsit del liberalisme progressista des de la lleialtat a la monarquia fins a l’aposta insurreccional.

6: El Sexenni Revolucionari a Catalunya. 20 de febrer. 
Parlarem de la proposta del general Prim i de la situació límit a què porta el seu fracàs.
7: La Restauració i el torn dinàstic. 27 de febrer. Estudiarem la implementació del sistema canovista i les implicacions particulars que té a Catalunya.

8: La formació del primer catalanisme. 6 de març. 
Detallarem el perquè i el com del sorgiment d’aquest moviment polític i l’evolució que segueix fins a 1898.

Curs de 8 sessions
 Inici 16 de gener – 6 de març de 2025 - Dijous de 17h. a 19h.
PREU PER PERSONA curs complet – 260€ 
LLOC – Sala Tyn Campos
Hotel Mercure Condor BCN 
Via Augusta, 127 cantonada carrer Aribau
Places limitades



Contacta amb nosaltres
Estàs interessat en aquest curs o necessites assessorament? Pots contactar amb nosaltres mitjançant aquest formulari i ens posarem en contacte amb tu.
Missatge enviat correctament
Comprovi les dades del formulari